Dierentuin Vleerhonden kunnen in gevangenschap wel 30 jaar oud worden. Ze komen voornamelijk in dierentuinen in Azië, America, Afrika en Australië voor. In Europa komen ze wat minder voor in dierentuinen. Ze zijn best populair in dierentuinen. Mensen kennen vaak alleen vleermuizen en geen vleerhonden. Veel mensen verwachten dat het enge vleesetende wezens zijn. Zodra ze de vleerhonden zien neemt dat snel af. Het zijn vriendelijke dieren die volledig vegetarisch zijn. 

In dierentuinen leven ze met meerdere bij elkaar. De dierentuinen zorgen ervoor dat ze bomen of andere klim en rust plekken tot hun beschikking hebben. Denk hierbij aan takken en touwen. Het verblijf wordt vaak afgeschermd met een groot net. Netten zijn alleen niet het best. Het beste is een kooi van sterk gaas. Zo kunnen ze de optimale ruimte gebruiken. Verder is het veiliger dan een net gebruiken. Als ze in een het net vliegen kunnen ze er vast in blijven zitten en iets breken.    

Ze krijgen veel verschillende soorten fruit te eten. Natuurlijk krijgen ze het fruit wel eens voorgeschoteld, maar de dierentuinen zorgen ook voor wat verrijking. Dit doen ze door bijvoorbeeld vruchten met schil en al op te hangen zodat ze ze eerst open moeten krijgen. Verder voeren ze de vleerhonden vaak als het park bijna sluit, dit doen ze omdat vleerhonden s’nachts altijd opzoek gaan naar hun voedsel. 

Opvangcentrum Er bestaan over de wereld best veel opvangtehuizen voor vleerhonden. De vleerhonden worden gevangen door mensen die ze voor het voedsel willen hebben. Ze worden ook vaak gebruikt als toeristen attractie, de mensen mogen ze dan aan de vleugels vastpakken en er een foto van maken. Opvangcentra houden dat tegen en zorgen ervoor dat de dieren weer gezond worden en weer de natuur in kunnen. Er komen ook veel vleerhonden die vast zaten in netten en gewond zijn geraakt. De netten worden opgehangen door boeren die hun gewas proberen te beschermen tegen de vleerhonden. De dieren worden behandeld aan hun wonden en kunnen rustig aansterken bij hun soortgenoten. Als ze helemaal fit zijn worden ze vrijgelaten. Er zijn officiële instanties die de dieren ook kunnen opereren maar er zijn ook veel particulieren. Mensen vangen ze op en voeden ze tot ze weer sterk zijn. 

 

Weeshuizen Er bestaan weeshuizen speciaal voor vleerhonden. De jonge pups raken hun moeder kwijt, of de moeder overlijdt. Lokale mensen komen de pups brengen naar de weeshuizen. De mensen van de weeshuizen lopen ook rond door het woud en komen af en toe en achtergelaten pup tegen. De pups worden opgevoed, verzorgd en kunnen eventueel aan verwondingen behandeld worden. Ze proberen de pups zo natuurlijk mogelijk te helpen. Het is zwaar werk aangezien de pups de hele dag door in de gaten gehouden en gevoerd moeten worden. Als ze ongeveer een jaar oud zijn en helemaal sterk zijn geworden worden ze vrij gelanten in de natuur. Een aantal van hun blijven in de buurt van het weeshuis wonen.