Sociale structuur. Vleerhonden leven in grote groepen bij elkaar. Ze leven in harems, 1 man kan wel 37 vrouwtjes hebben. Vaak leven de harems in groepen bij elkaar, dit doen ze voor bescherming. Hoe groter de groep hoe kleiner de kans wordt om opgegeten te worden. De plek waar ze met ze allen rusten wordt ook wel het kamp genoemd. Iedere harem heeft zijn eigen plekje in het kamp. Het mannetje verdedigt zijn vrouwen altijd tegen andere mannetjes. Hij beschermt zijn harem onder andere door zijn territorium af te bakenen met zijn geurklieren. De geurklieren bevinden zich op de kin van de mannelijke vleerhond. 

Voortplanting. De paringstijd van de vleerhond ligt tussen april - juni. In deze periode doet het mannetje er alles aan om de vrouwtjes voor hem te winnen. Dit doet hij door ze te verleiden met geur en een dans. Het vrouwtje beslist altijd met wie ze wil paren. Het mannetje begint het lichaam van het vrouwtje af te likken met zijn tong. Of ze dit doen om het vrouwtje te plezieren of eventueel sperma van een rivaal weg te halen weten ze niet zeker. Dit voorspel kan wel 20 minuten duren. De paring is een ruig en luid proces. De man en vrouw hangen dicht bij elkaar en slaan hun vleugels om elkaar heen. In februari - maart worden de pups geboren. De pups worden 6 maanden door hun moeder gedragen. Het vrouwtje krijgt 1 pup per worp. Ze krijgt maximaal 1 pup per jaar. Gemiddeld krijgt het vrouwtje 8 pups in haar leven.  

 

 

Vijanden 

Vleerhonden worden door verschillende dieren gegeten. Aangezien ze in hoge bomen leven worden ze over het algemeen gepakt door roofvogels en slangen. Vooral de pups die niet meer worden gedragen door de moeder worden als eerst gepakt. Als de harem s' nachts uitvliegt om voedsel te zoeken bijven de pups achter. Zij worden vaak gepakt door slangen aangezien ze in hun eentje niet tegen de slangen kunnen beginnen. 

 

Mensen zijn de echte vijand van de vleerhond. Vleerhonden worden in vele landen (waar de vleerhond voorkomt) gezien als delicatesse. Ze worden gekookt, gebakken of gefrituurd. Ze worden niet alleen als delicatesse gegeten. Sommige mensen geloven ook dat het eten van vleerhondvlees geneeskrachtige gaven heeft. 

Ook worden de vleerhonden geschoten omdat ze overlast veroorzaken. Ze maken erg veel geluid. Mensen zijn er niet blij mee als ze in de woonwijk hun kamp plaatsen. Fruitboeren zijn ook niet zo blij met ze, ze eten soms hele oogsten weg. 

Maak jouw eigen website met JouwWeb